Netbeheerder Liander betaalt de ruim 1.300 gedupeerden van de gasstoring Apeldoorn 1 miljoen euro aan schadevergoeding.

Liander heeft per woning het schadebedrag vastgesteld en zegt het geld binnen drie weken over te maken aan de gedupeerden.

In de Apeldoornse wijk De Sprenkelaar zaten eind mei 1.300 huishoudens zonder gas, nadat zowel de gas- als de waterleiding was gebroken. Daardoor stroomde er water en modder in de hoofdgasleiding, die meteen is afgesloten.

De gemeente Apeldoorn kondigde een noodbevel af in verband met het gaslek en bij een aantal huizen moesten door Liander sloten worden geforceerd om de schade te herstellen.

Zes kilometer van de hoofdgasleiding raakte vervuild. Over de schuldvraag en de hoge kosten van de reparatie gaat Liander nog in gesprek met waterbedrijf Vitens, aldus een woordvoerder van de netbeheerder.

Oorzaak

Verzekeringsexperts doen nog onderzoek naar de oorzaak van de storing. Het onderzoek richt zich volgens een woordvoerster van Waterbedrijf Vitens op de vraag wat er eerder was: de breuk in de gasleiding of de breuk in de waterleiding.

De problemen werden ontdekt toen Vitens werd ingeschakeld voor een lekkage. Medewerkers van Vitens zagen daar belletjes in het water. Dat bleek gas te zijn.