Na ABN Amro blijkt ook Rabobank zijn bestuurlijke subtop een salarisverhoging te hebben gegeven, als compensatie voor het verlagen van de bonussen.

De 240 bankiers net onder de raad van bestuur kregen er begin dit jaar dertien procent aan salaris bij, zo bevestigt de bank donderdag aan RTL Z.

Bij ABN was dat twintig procent, zo bleek woensdag al.

Door de lonen te verhogen en de bonussen te schrappen of te verlagen, nemen beide banken alvast een voorschot op de beloningsplannen van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA).

Dijsselbloem is van plan de hoogte van de bonussen te verlagen tot maximaal twintig procent van een jaarsalaris. Dat is veel lager dan de Europese bovengrens van honderd procent.

Talent vasthouden

Vooruitlopend op dat besluit heeft ABN AMRO de bonussen voor zijn honderd hoogste managers begin dit jaar verlaagd naar twintig procent van een jaarsalaris. Om "talent te kunnen vasthouden" kreeg de subtop van de genationaliseerde bank er wel twintig procent aan salaris bij. Ook in andere lagen van de bank wil ABN zo te werk gaan.

Bij Rabobank zijn de variabele beloningen voor de 240 topmanagers nu helemaal geschrapt. Eerder werden ook al de bonussen voor het bestuur en het vaste personeel in de ban gedaan. Een woordvoerder van de Rabobank was donderdag niet meteen beschikbaar voor een reactie.