Supermarkten gaan hun leveranciers nog strenger controleren. Daarover hebben zij donderdag afspraken gemaakt bij het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).

Aanleiding vormen de vele incidenten met voedsel en de zeer kritische rapporten over de vleessector.

Er is een stappenplan opgesteld om de ketens van huismerkproducten te controleren op meer aspecten dan alleen voedselveiligheid.

Producenten van A-merken wordt opgeroepen om zich bij de actie aan te sluiten. "Wij willen een eind maken aan de stroom onaangename verrassingen over misstanden in de voedselketen", zegt CBL-directeur Marc Jansen.

In de praktijk komt het het erop neer dat de leveranciers vaker controleurs over de vloer zullen krijgen. Er zal bijvoorbeeld ook gekeken gaan worden of er in de verpakkingen zit wat erop het etiket staat, en of een leverancier zijn financiën op orde heeft.

Duizenden bedrijven

Het is de bedoeling dat eind 2015 alle leveranciers van huismerken zijn beoordeeld. Volgens Jansen gaat het om duizenden bedrijven. Als blijkt dat een bepaalde leverancier niet geschikt is, dan kan dat betekenen dat supermarkten hun zaken met deze onderneming zullen staken.

Fabrikanten ondersteunen de acties van de supermarkten om het vertrouwen van de consument in de voedselketen terug te winnen. De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) en het CBL trekken samen op om fraude in de voedselketen uit te bannen.