Ov-bedrijven, waaronder de NS, Arriva en Connexxion, zouden elk jaar miljoenen euro's overhouden aan reizigers die vergeten uit te checken met hun ov-chipkaart.

Onderzoeksbureau Panteia berekende dat het om een bedrag van ruim 22 miljoen euro zou gaan. Dat schrijft De Telegraaf.

Reizigersvereniging Rover en de ANWB hebben aangedrongen op het onafhankelijke onderzoek, omdat uit eerdere berekeningen van de organisaties ook al bleek dat er veel geld achter bleef.

"Onze berekening is dat er rond de 20 miljoen euro blijft liggen", zegt een woordvoerder van Rover tegen NU.nl. Het officiële onderzoek zou eind deze maand worden gepubliceerd, maar dat werd uitgesteld tot na de zomer, omdat de vervoerders het niet eens zijn met de berekeningen.

Volgens het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad (NOVB) zijn er nog geen bedragen bekend en is er simpelweg meer tijd nodig om het onderzoek af te ronden. Zo laat de voorzitter, Eric Janse de Jonge, weten. Volgens de voorzitter moet bijvoorbeeld nog duidelijk worden of reizigers bewust of onbewust niet uitchecken.

Investeren

Rover wil dat het geld wordt terug geïnvesteerd in de reiziger. "Wij willen dat de reiziger nog maar een keer hoeft in te checken voor alle vervoerbedrijven en dat het makkelijker wordt om geld terug te vragen."

De NS zegt ook dat het geld terug wordt gegeven aan de reiziger. "Het is van hen en dat blijft zo", zegt een woordvoerder. "Klanten hoeven zich alleen maar te melden bij onze klantenservice en dat gebeurt niet altijd."

Desondanks is de organisatie wel in gesprek met betrokken partijen om te kijken hoe het geld dat niet wordt geclaimd terug kan komen bij de reiziger. "Ik kan nog niets zeggen over de invulling hiervan", aldus de woordvoerder van de NS.

Opheldering

De Tweede Kamer wil opheldering van staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) over de miljoenen die vervoersbedrijven zouden overhouden aan reizigers die vergeten uit te checken met hun ov-chipkaart.

Volgens partijen als GroenLinks, SP en D66 moeten reizigers het geld terugkrijgen. ''Mensen zo structureel te veel laten betalen, is bijna diefstal te noemen'', zei Kamerlid Liesbeth van Tongeren van GroenLinks donderdag.

NU.nl is benieuwd naar uw ervaringen met niet-uitchecken. Deel ze via NUjij