Het steunbeleid van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, voor de Amerikaanse economie wordt verder afgebouwd. 

Dat maakte de Fed woensdag bekend na afloop van de vergadering van het beleidsbepalende comité van de centrale bank.

Het bedrag waarvoor de Fed maandelijks obligaties opkoopt wordt, zoals economen in het algemeen hadden verwacht, met 10 miljard dollar verlaagd tot 35 miljard dollar (25,7 miljard euro).

Het is de vijfde rentevergadering op rij waarbij het steunprogramma met 10 miljard dollar wordt verlaagd. Economen verwachten dat de Fed dit steunprogramma nog dit jaar geheel wil afbouwen.

Laag blijven

Het belangrijkste rentetarief in de Verenigde Staten bleef, eveneens zoals verwacht, onveranderd op 0 tot 0,25 procent.

De Fed herhaalde dat de rente waarschijnlijk nog geruime tijd na de afbouw van het steunbeleid laag zal blijven. De meeste leden van het beleidsbepalende comité van de Fed verwachten in 2015 de eerste renteverhoging.

Zwakker

De centrale maakte verder bekend dat de werkloosheid in de VS is gedaald, maar nog steeds een ''verhoogd'' niveau laat zien. Er wordt verder herstel van de arbeidsmarkt verwacht in een geleidelijk tempo, stelde de Fed.

De groei van de Amerikaanse economie zal dit jaar wel zwakker uitvallen dan eerder werd gedacht, aldus de Fed. De grootste economie van de wereld zal volgens de centrale bank een groei laten zien tussen de 2,1 en 2,3 procent, terwijl eerder werd gerekend op 2,9 procent.

Fed-voorzitter Janet Yellen geeft kort na het rentebesluit een toelichting.