PARIJS - Zeven landen kunnen te maken krijgen met sancties van de OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling. Ze zijn overgebeleven op de zwarte lijst die de organisatie heeft opgesteld van landen die belastingontduiking en het witwassen van geld onvoldoende aanpakken.
OESO

De OESO noemde donderdag Monaco, Andorra, Lichtenstein, Liberia, de Marshall-eilanden, Nauru en Vanuatu als belastingparadijzen die niet willen meewerken aan het wegwerken van misstanden. Die landen kunnen vanaf april volgend jaar rekenen op maatregelen, zoals als het opzeggen van belastingverdragen. Daardoor wordt het zakendoen daar minder lucratief.

In eerste instantie had de OESO 41 landen aangemerkt als belastingparadijs. In 2000 publiceerde de instelling haar lijst, waar toen nog 35 landen op stonden. Oorspronkelijk werden onder meer ook Aruba en de Nederlandse Antillen genoemd, maar die zijn enige tijd geleden geschrapt. De OESO geeft de zeven overgebleven landen nog wel de gelegenheid zich alsnog te beteren.

De landen die niet meer op de lijst staan, hebben toegezegd meer duidelijkheid te verschaffen over hun belastingwetgeving en juridische informatie te zullen uitwisselen. Daarvoor heeft de OESO een modelovereenkomst opgesteld, die is uitgewerkt door een werkgroep onder voorzitterschap van Malta en Nederland.