De directie van ABN Amro heeft de bevoegdheid om de salarissen van managers bij de bank te verhogen. 

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zegt dat woensdag in reactie op een verhoging van de vaste salarissen van honderd managers bij ABN.

"Dit is op zichzelf een verantwoordelijkheid van de ABN-directie. Ze kunnen dit doen als ze zich maar aan de wet houden'', zei Dijsselbloem, die vorige week een wetsvoorstel indiende dat bonussen in de financiële sector maximeert op 20 procent.

Die wet moet nog in de Kamer worden besproken. "Dan zal de Kamer aangeven of ze vinden dat dit een goede en passende vertaling is'', aldus Dijsselbloem.

Compensatie

Hij had "enige compensatie'' in het vast salaris wel verwacht als gevolg van het bonusplafond. Met de maximering worden 'perverse prikkels' voor bankmedewerkers in elk geval wel weggehaald. Ook dat is een belangrijk doel van de nieuwe wet.

Bonussen konden in het verleden tot 100 procent gaan bij ABN, dus op dat punt wordt er met het plafond nog "veel winst" gemaakt, aldus Dijsselbloem.

Onwenselijk

De PvdA vindt dat een ''onwenselijk en verkeerd signaal'', de SP noemt het onacceptabel en volgens GroenLinks is de bank blijven hangen in de jaren negentig. Het CDA noemt de verhoging een ''buitengewoon slecht signaal'' en D66 vindt het zeer onwenselijk. De PVV spreekt van een grote schande.

VVD en PvdA steunden een verzoek van het CDA om er snel een debat over te houden met minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën echter niet. Zij willen de kwestie betrekken bij het debat na de zomer over de nieuwe wet die bonussen maximeert op 20 procent van het vaste salaris.

Normalisering

Volgens PvdA-Kamerlid Henk Nijboer verdienen topbankiers ''meer dan genoeg'' en moet er in de financiële sector een normalisering van salarissen plaatsvinden. ''Wat zegt dit over de cultuurverandering die we willen bij de banken? Dit wekt niet de indruk dat ze het daar begrepen hebben'', aldus CDA'er Eddy van Hijum.

SP-Kamerlid Arnold Merkies roept Dijsselbloem op niet akkoord te gaan met de salarisverhoging. ''Nu er eindelijk iets aan de enorme bonussen wordt gedaan, trekt ABN Amro een lange neus naar de samenleving.'' Hij pleit voor wettelijke normen voor de vaste salarissen.

Ook GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver heeft kritiek. Wouter Koolmees (D66) noemt de hogere salarissen zeer onwenselijk, maar ziet het wel als een gevolg van het bonusplafond. De Kamer moet goed kijken naar dergelijke negatieve consequenties van het wetsvoorstel.

ABN Amro verhoogt vast salaris managers