Zo'n 2500 ambtenaren zijn woensdag naar Hendrik-Ido-Ambacht gekomen om te demonstreren voor een nieuwe cao.

Die inschatting maakt Abvakabo FNV op basis van het aantal aanmeldingen voor de actie. De aanwezige gemeentemedewerkers zijn volgens een zegsman van de vakbond afkomstig uit alle delen van het land.

Voorafgaand aan het congres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) deelden de stakers informatie uit de bezoekers, met wie zij tijdens de lunch in gesprek willen gaan.

De ambtenaren hopen de aanwezigen er zo van te overtuigen dat het hoog tijd is voor een nieuwe cao met een beter loon. De landelijke staking van de ambtenaren volgt op lokale werkonderbrekingen in Groningen, Utrecht en Amsterdam op maandag en dinsdag.

Daar voerden onder meer vuilnismannen en stratenvegers actie, waardoor de vuilniszakken in de drie gemeenten niet werden opgehaald. Ook de prullenbakken werden niet geleegd.

Overhoop

Werkgeversorganisatie VNG en de bonden liggen al meer dan een jaar overhoop in de onderhandelingen over een nieuwe cao.

Gemeentemedewerkers willen dit jaar een loonsverhoging van drie procent en er met terugwerkende kracht nog eens tweeënhalf procent bij over 2013. Voor de VNG is een dusdanige loonstijging vooralsnog echter nog onbespreekbaar.

Overlast

Voorafgaand aan de manifestatie hadden medewerkers van de gemeentelijke buitendiensten van Amsterdam, Groningen en Utrecht drie dagen het werk neergelegd. De overlast in de steden als gevolg van de driedaagse staking was beperkt. "Hier en daar ligt afval bij overvolle containers en ligt er wel zwerfvuil, maar het lijkt over het algemeen mee te vallen'', zei een woordvoerder van de gemeente Amsterdam woensdag.

Dankzij het koele weer bleef de stankoverlast gering. Burgers hoefden woensdag ook niet bang te zijn dat ze voor dichte gemeenteloketten kwamen te staan. De VNG had van tevoren laten weten dat de dienstverlening gewoon doorging.

Donderdagochtend gaan de medewerkers van de buitendiensten weer aan de slag om de boel zo snel mogelijk op te ruimen.

Vijf vragen over stakingen gemeenten | Overzicht van de stakingen in 2014