ABN Amro heeft het vaste salaris van zijn honderd hoogste managers onder de raad van bestuur begin dit jaar met 20 procent verhoogd.

De variabele beloning is verlaagd van 100 procent naar 20 procent.

Dat heeft de bank woensdag bekendgemaakt naar aanleiding van een interview in Het Financieele Dagblad met ABN Amro-topman Gerrit Zalm.

Met de verhoging van het vaste salaris worden de managers gecompenseerd voor het bonusplafond dat minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën banken volgend jaar wil opleggen.

Achteruit

Ondanks de verhoging gaat de subtop er volgens ABN Amro per saldo wel met gemiddeld 5 tot 10 procent in inkomen op achteruit.

De loonsverhoging is volgens Zalm conform de nieuwe regelgeving en noodzakelijk om talent binnen te houden bij de bank.

''Je moet concurrerend belonen, anders hol je je bank uit. Het is onvermijdelijk'', stelt de bestuursvoorzitter. Dijsselbloem wil dat Nederlandse banken hun werknemers vanaf volgend jaar maximaal een variabele beloning kunnen geven van 20 procent van het vaste salaris.

Uitzondering

Zalm hoopt dat er voor bepaalde functies een uitzondering wordt gemaakt zodat de bank voor bijvoorbeeld op het gebied van fusies en overnames de beste deskundige in huis kan halen, zo liet hij vorig jaar weten in een interview met NU.nl.

Hij benadrukt dat het slechts om een "handvol" mensen gaat die een uitzondering zouden moeten krijgen op het bonusbeleid. Ook moet er volgens hem rekening gehouden worden met werknemers van ABN Amro buiten Nederland. "In het buitenland werken ze nu eenmaal anders, ik hoop dat daar onderscheid in wordt gemaakt", aldus Zalm.

Onwenselijk

De PvdA vindt dat een ''onwenselijk en verkeerd signaal'', de SP noemt het onacceptabel en volgens GroenLinks is de bank blijven hangen in de jaren 90. Het CDA, dat de verhoging een ''buitengewoon slecht signaal'' noemt, wil zo snel mogelijk een Kamerdebat met minister Dijsselbloem.

Volgens PvdA-Kamerlid Henk Nijboer verdienen topbankiers ''meer dan genoeg'' en moet er in de financiële sector een normalisering van salarissen plaatsvinden. Net als de PvdA spreekt ook het CDA van een slecht signaal. ''Wat zegt dit over de cultuurverandering die we willen bij de banken? Dit wekt niet de indruk dat ze het daar begrepen hebben'', aldus Eddy van Hijum.

SP-Kamerlid Arnold Merkies roept Dijsselbloem op niet akkoord te gaan met de salarisverhoging. ''Nu er eindelijk iets aan de enorme bonussen wordt gedaan, trekt ABN Amro een lange neus naar de samenleving door managers nog eens 20 procent loonsverhoging mee te geven.'' Hij pleit voor wettelijke normen voor de vaste salarissen.

Ook GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver heeft kritiek. ''Het is nog nooit wetenschappelijk bewezen dat excessieve salarissen bijdragen aan het binnenhalen van kwaliteit. De crisis heeft laten zien dat ook mensen met topsalarissen verkeerde keuzes kunnen maken.''

Bestuur verantwoordelijk

Dijsselbloem laat in een reactie weten dat het beloningsbeleid bij ABN de bevoegdheid en een verantwoordelijkheid is van de raad van bestuur.

''De discussie over het bonusplafond en de vaste beloning zal ongetwijfeld aan bod komen bij de behandeling van het wetsvoorstel over beloningen dat eind vorige week naar de Tweede Kamer is gestuurd'', aldus Dijsselbloem via zijn woordvoerster.

Salarissen ABN Amro mogen van Dijsselbloem omhoogZalm wil geen avonturen meer voor ABN Amro