Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft zijn groeiverwachting voor de Amerikaanse economie naar beneden bijgesteld.

Dat bleek maandag bij de publicatie van het jaarlijkse rapport van het IMF over de staat van de grootste economie ter wereld.

De verwachting is nu dat het Amerikaanse bruto binnenlands product dit jaar met 2 procent zal groeien.

In april ging het IMF nog uit van een groei van 2,8 procent, maar stelt dat nu bij na een zwakke toename in het eerste kwartaal. Voor 2015 gaat het IMF nog steeds uit van een economische groei van 3 procent.

Op de lange termijn zou de groei toch rond de 2 procent per jaar uitkomen, lager dan het historisch gemiddelde, denkt het IMF.

Minimumloon 

Doordat het economisch herstel iets langzamer gaat dan verwacht en omdat de werkloosheid in de VS nog jarenlang relatief hoog zal blijven, heeft de Federal Reserve volgens het IMF nog wel even tijd om de rente laag te houden.

Het rentetarief, dat al enige tijd ligt op 0 tot 0,25 procent, ''zou langer op dit niveau kunnen blijven dan wat de markt nu voorziet'', schrijft het IMF. Marktvorsers gaat er tot nu toe van uit dat de Federal Reserve, het stelsel van centrale banken in de VS, de rente midden 2015 iets zal verhogen.

Het IMF spoort de VS verder aan het minimumloon te verhogen om de armoede, die volgens het rapport meer dan 15 procent van de bevolking treft, te bestrijden. Verder krijgt het land de aanbevelingen om de belastingwetgeving te hervormen en meer te investeren in infrastructuur en onderwijs.