Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) kijkt naar mogelijkheden om anders om te gaan met de schuldenlast van landen die financiële steun nodig hebben. 

Dat meldt de Britse krant Financial Times op basis van documenten van het fonds.

Momenteel kan het IMF alleen steun verlenen als de schuldenlast van een land op termijn houdbaar wordt geacht. Dat betekent dat het fonds alleen kredieten kan verstrekken zonder iets aan de schuldenlast te doen of door eerst schuldeisers hun uitstaande leningen (deels) te laten afschrijven, zodat de last houdbaar wordt.

Als middenweg zou het IMF nu kijken naar de mogelijkheid om looptijden van bestaande leningen van een land te verlengen als er twijfels zijn over de houdbaarheid van de schuld.

De schuldendiscussie speelde een belangrijke rol bij de financiële reddingsoperatie voor Griekenland. Uit angst voor onrust op de financiële markten werd daarbij in eerste instantie afgezien van een herstructurering van de schulden van het land, waarna schuldeisers later alsnog een flink deel van hun vorderingen moesten afschrijven.

Het IMF onderzoekt momenteel hoe veranderingen kunnen worden doorgevoerd, zonder beleggers weg te jagen van de markt voor staatsobligaties. Dit onderzoek neemt naar verwachting de rest van het jaar nog in beslag.