De werkloosheid blijft dit en volgend jaar steken op 7,25 procent van de beroepsbevolking. Het aantal werklozen daalt wel licht van 650.000 voor dit jaar naar 635.000 in 2015.

Dat blijkt uit de juniraming van het Centraal Planbureau (CPB) die maandag werd gepubliceerd.

Volgens het planbureau groeit de Nederlandse economie dit jaar met 0,75 procent van het bruto binnenlands product (bbp) en 1,25 procentpunt volgend jaar.

Daarmee blijft het CPB bij de voorspellingen die het in maart deed.

De werkloosheid stijgt dit jaar daarmee ten opzichte van 2013 toen het percentage werklozen uitkwam op 6,7. Ook het aantal werklozen is dit jaar met 50.000 jaar toegenomen in vergelijking met  vorig jaar. 

"De belangrijkste reden voor die stijging is dat als de economie weer aantrekt, de werkgevers even wachten voordat zij weer mensen aannemen", zegt Johannes Hers van het CPB. Dat proces is vertraagd. Eerst groeit het bbp en het jaar daarop de werkgelegenheid, aldus Hers.

Export

Volgens het rapport is het herstel in de Verenigde Staten "krachtig" en staan ook in Europa de meeste signalen op groen.

"De wereldhandel groeit mee, waarvan Nederland profiteert", aldus het CPB dat de Nederlandse export ziet groeien van 3 procent dit jaar naar 4 procent in 2015. 

Opsteker

Minister Henk Kamp van Economische Zaken noemt de ongewijzigde raming een opsteker. Hij wijst erop dat de groeicijfers van begin dit jaar tegenvielen vanwege de warme wintermaanden met een lager gasverbruik tot gevolg.

Voor minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) bevestigen de maandag gepubliceerde CPB-cijfers het ''beeld dat Nederland geleidelijk aan het herstellen is van de crisis''.

De cijfers zijn belangrijk voor politiek Den Haag, de begroting voor 2015 wordt namelijk voor een groot deel op deze cijfers gebaseerd.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van .CPB.Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van .CPB.Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Begrotingstekort

Het begrotingstekort komt in de berekeningen in 2015 uit op 2,2 procent van het bbp, in de vorige raming was dit met 2,1 procent iets lager.

Daarmee voldoet de regering nog steeds aan de Europese norm van maximaal 3 procent. Voor het tekort van dit jaar blijft het planbureau bij de vorige raming van 2,9 procent.

De koopkracht neemt volgend jaar weer iets af van 1,5 procent dit jaar naar 0,25 procent in 2015. Sinds de financiële crisis die in 2008 uitbrak hebben bijna alle Nederlanders minder te besteden. Dit jaar nam het besteedbaar inkomen voor het eerst in jaren weer wat toe, volgens het CPB. 

Risico's

De inflatie blijft dit en volgend jaar laag. De prijsontwaarding wordt voor dit jaar geschat op 1,25 procent en loopt in 2015 iets op naar 1,5 procent.

De Europese Centrale Bank (ECB) nam eerder deze maand forse maatregelen om de lage inflatie in de eurozone te bestrijden. De rentes werden verlaagd en er werden langetermijnleningen ter waarde van vierhonderd miljard euro beschikbaar gesteld voor banken. 

Een langdurige lage prijsontwikkeling, dat uiteindelijk kan omslaan in deflatie, kan schadelijk zijn voor het broze economische herstel. Ook het CPB noemt dit een van de "belangrijkste neerwaartse risico’s".

Oekraïne

De escalatie van de situatie in Oekraïne is eveneens een gevaar voor de herstellende economie. Maandag werd bekend dat het gasoverleg tussen Oekraïne en Rusland in de nacht van zondag op maandag niets heeft opgeleverd.

Oekraïne moet vanaf nu gas vooruitbetalen, omdat het land het laatste deel van zijn gasschuld niet voor de deadline heeft betaald.

Bekijk de reactie van het CPB:

Kamp: 'Ongewijzigde groeicijfers opsteker' | 'Investeringen trekken aan in 2014'