Greenpeace International heeft 3,8 miljoen euro verloren door een inschattingsfout van een medewerker en een fout in het systeem van de financiële administratie.

De medewerker is ontslagen en het systeem is aangepast, liet woordvoerder Mike Townsly zondag weten naar aanleiding van een bericht in het Duitse blad Der Spiegel.

Het verlies ontstond door een gok met de wisselkoers van de euro. ''Niets wijst op fraude. Het was een zeer pijnlijke combinatie van een menselijke fout en een systeemfout'', verklaart Townsley.

''De medewerker had niet de bevoegdheid om te tekenen voor iets waar miljoenen mee waren gemoeid en het systeem heeft dat niet opgepikt.''

Korten

Bij Greenpeace International, dat het hoofdkantoor in Amsterdam heeft, komt geld binnen van de internationale afdelingen van de milieuorganisatie. Het totale inkomen van Greenpeace International ligt rond de 300 miljoen euro per jaar.

''Wij verontschuldigen ons tegenover de donoren. Dit verlies gaat niet ten koste van onze campagnes. We zullen de komende twee à drie jaar korten op andere budgetten'', zei Townsley.