Oost-Europese chauffeurs die voor Shell, Ikea en Unilever in Nederland rijden worden gedwongen maanden achter elkaar in hun voertuigen te leven.

De Inspectie Leefomgeving en Transport moet meer doen om rij- en rusttijden te handhaven, concludeert vakbond FNV stichting VNB zaterdag uit een eigen onderzoek.

De regels verbieden het chauffeurs om wekenlang in hun cabines te bivakkeren, maar toch gebeurt dit volgens de vakbond bij de transporteurs die door grote bedrijven als Shell worden ingeschakeld. De inspectie zou hier niet op handhaven. Daarom heeft FNV een handhavingsverzoek ingediend.

De vakbond wijst erop dat de regels er niet voor niets zijn. Die moeten werknemers beschermen tegen hun werkgevers, de markt beschermen tegen concurrentievervalsing en de verkeersveiligheid tegen 'oververmoeide snelwegzombies'.

Bestuurder Edwin Atema van FNV Stichting VNB stelt dat deze chauffeurs vaak maanden op de snelweg leven. "Deze race naar de bodem gaat over de ruggen van chauffeurs en werkgevers die zich wel aan de wet houden."