Scheidend hoofddirecteur van de ANWB Guido van Woerkom krijgt een vertrekpremie van ruim 300.000 euro mee. 

Dat bevestigt een woordvoerder vrijdag naar aanleiding van berichtgeving van de Volkskrant. De krant noemt de gouden handdruk opmerkelijk, omdat Van Woerkom net is benoemd tot Nationale Ombudsman. 

Bestuurders hebben volgens de regels voor goed bestuur alleen recht op een vertrekpremie als ze gedwongen moeten vertrekken. De 58-jarige Van Woerkom kondigde in januari zelf zijn vertrek aan, waardoor het leek alsof hij vrijwillig opstapte, aldus de krant. 

Maar volgens de zegsman van de ANWB zit de wereld echter "iets genuanceerder" in elkaar. Hij stelt dat geen sprake is van ontslag en niet van vrijwillig opstappen.

"Daar zit nog iets tussen. Er zijn gesprekken geweest tussen Van Woerkom en de raad van commissarissen waarin gesproken werd over vragen als: wordt het niet eens tijd en zijn we op elkaar uitgekeken? Zo is dat ergens een keer gegaan." 

Opgeheven

Uiteindelijk heeft dat erin geresulteerd dat iedereen met "opgeheven hoofd" uit elkaar is gegaan, zegt de woordvoerder. Hij vertelt bovendien dat al langer geleden een vertrekregeling was afgesproken met Van Woerkom.

Van het woord vertrekbonus wil hij niet spreken. "Het was bedoeld als een overgangsregeling voor als hij in een nieuwe situatie zou komen, een waarin het bijvoorbeeld nog een tijdje zou duren voor hij een nieuwe baan had." 

De woordvoerder zegt dat Van Woerkom toen hij zijn vertrek bij de ANWB aankondigde nog niet wist dat hij de nieuwe Nationale Ombudsman zou worden.

Ophef

Van Woerkom gaat op 1 november aan de slag als ombudsman. Hij stopt per 1 augustus bij de ANWB waar hij dan vijftien jaar directeur is geweest. Als ombudsman gaat hij een kleine anderhalve ton verdienen.

De Tweede Kamer ging onlangs in meerderheid akkoord met de keuze, ondanks de ophef over Van Woerkoms negatieve uitspraak over Marokkanen.

Inleveren

FNV-voorzitter Ton Heerts vindt dat Guido van Woerkom de vertrekpremie van drie ton die hij van de ANWB krijgt moet inleveren, anders kan hij geen Nationale ombudsman worden. Weigert Van Woerkom dat, dan moet de Tweede Kamer zijn benoeming heroverwegen.

Heerts heeft dat vrijdag gezegd. Hij vindt het niet kunnen dat Van Woerkom een hoge ontslagvergoeding ontvangt, terwijl hij van baan naar baan gaat. Heerts vindt de vertrekpremie daarom ''nergens voor nodig''. Hij spreekt van ''een onbegrijpelijke actie in het licht van de vernieuwde ontslagbescherming''.

Afspraak

Van Woerkom gaat niet in op de oproep  om zijn vertrekpremie van de ANWB terug te geven. ''Van Woerkom mengt zich niet in dit debat. Deze afspraak is overeengekomen'', aldus een woordvoerder van de ANWB zaterdag.

Van Woerkom wilde niet aangeven of hij overweegt het bedrag terug te geven. Aangezien de overeenkomst echter volgens de woordvoerder blijft zoals hij is, lijkt daar geen sprake van.