Aan het einde van het eerste kwartaal waren er elf pensioenfondsen met een lagere dekkingsgraad dan 105 procent.

Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB). Eind december waren dat er nog 58.

De minimale dekkingsgraad ligt afhankelijk van het vermogen en het risico tussen de 104 en 105 procent. Hoeveel van de elf dus ook echt een te lage dekkingsgraad had, maakte DNB nu niet bekend.

De meeste van de 275 pensioenfondsen hebben nu een dekkingsgraad van tussen de 105 en 130 procent. Dat betekent dat ze in ieder geval meer dekkingsgraad hebben dan minimaal is vereist, maar nog wel altijd onder het ideale niveau van rond de 130 procent zitten. 23 pensioenfondsen zitten voldoende ruim bij kas.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van .DNB.Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

De gemiddelde dekkingsgraad, de verhouding tussen het huidige vermogen en de verplichtingen in de toekomst, kwam aan eind maart uit op 111 procent. Eind december was dat nog 110 procent. Begin mei meldde DNB al dat ongeveer een kwart van de schade van de kredietcrisis is ingehaald door de pensioenfondsen.

DNB komt volgende week met cijfers over de dekkingsgraden van eind mei. Volgens onderzoeksbureau Aon is die de afgelopen maanden vrijwel gelijk gebleven.