De economen van Rabobank verwachten dat de Nederlandse economie dit jaar met 0,5 procent groeit, vooral door de aantrekkende export en investeringen. 

Zij rekenen voor 2015 op een ''lichte versnelling'' naar 1,5 procent, omdat consumenten dan daadwerkelijk meer gaan besteden.

Rabobank ging voor 2014 eerder uit van een groei van 1 procent. Maar die prognose belandde in de prullenbak nadat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vorige maand een scherpe terugval van de economie in het eerste kwartaal had gemeld.

Datzelfde gebeurde overigens ook met de prognoses van andere grootbanken na publicatie van de CBS-cijfers, waaruit bleek dat de economie in de eerste drie maanden met 1,4 procent was gekrompen.

Koopkracht

Rabobank voorspelt dat dankzij de groeiende export en de verbeterde economische vooruitzichten de bedrijfsinvesteringen dit jaar weer groeien. Ook denken de analisten dat de koopkracht van huishoudens toeneemt dankzij de lage inflatie

''Maar doordat gezinnen hun schulden af moeten betalen en vermogen op moeten bouwen, zal de consumptie ook de komende jaren enigszins worden afgeremd. We verwachten dat de consumptieve uitgaven in 2014 nog zullen dalen, maar minder hard dan in voorgaande jaren'', aldus Rabobank-econoom Leontine Treur.

''De werkloosheid blijft voorlopig hoog en zal in 2014 wellicht zelfs nog iets stijgen, tot 7,25 procent. Pas in 2015 neemt de particuliere consumptie naar verwachting weer licht toe en daalt de werkloosheid naar 7 procent.”