Het archief van de commissie-Scheltema, die onderzoek deed naar de ondergang van de DSB Bank, wordt voorlopig niet openbaar gemaakt.

Dat heeft de voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) donderdag besloten.

RTL had aangedrongen op openbaarmaking van de stukken. Maar volgens minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën mag dat niet omdat het een onderzoek betreft naar een individuele instelling. In maart oordeelde de rechtbank Rotterdam echter dat de minister deze weigering onvoldoende hard kon maken.

Dijsselbloem ging hier vervolgens tegen in beroep en deed tegelijkertijd een verzoek tot voorlopige schorsing van de uitspraak. Dat verzoek is nu door het CBb toegewezen. Dat betekent dat de informatie zolang het hoger beroep loopt niet vrijgegeven hoeft te worden.

DSB ging in 2009 failliet. Het onderzoeksrapport van de commissie onder leiding van professor Michiel Scheltema werd in 2010 gepubliceerd. Belangrijkste conclusie van het rapport was dat De Nederlandsche Bank (DNB) had gefaald in zijn toezicht op DSB.

De toezichthouder had de bank van Dirk Scheringa in 2005 nooit een vergunning mogen geven en greep niet daadkrachtig genoeg in toen de problemen de bank boven het hoofd groeiden.