Klanten die een beleggingsverzekering hebben afgesloten bij Nationale-Nederlanden hadden voor het zetten van de handtekening alle informatie moeten krijgen. 

Dat staat in een zwaarwegend advies van de advocaat-generaal aan het Europese Hof van Justitie, zegt een woordvoerder.

De zaak bij het hof draait om een individuele klant die meende dat hij bij het afsluiten van zijn woekerpolis niet alle kosten te horen heeft gekregen.

De adviseur van de rechtbank, de zogenoemde advocaat-generaal, verwijst naar de Europese regels voor levensverzekeringen. In de meeste gevallen neemt het hof het advies van de advocaat-generaal over.

De Nederlander ligt met Nationale-Nederlanden (NN) in de clinch over de hoogte van de poliskosten en de premies voor het overlijdensrisico. Hij stelt dat NN hem onvoldoende informatie heeft verstrekt.

Het Kifid oordeelde al eerder dat de klanten niet goed geïnformeerd waren over de voorwaarden en de kosten. De advocaat-generaal is het nu met het klachteninstituut eens. Het hof doet over een paar maanden definitief uitspraak.

Claims

De klacht hangt samen met de woekerpolisaffaire, waarbij vele zaken tegen Nationale-Nederlanden en andere verzekeraars zijn aangespannen, vanwege de hoge kosten die waren verbonden aan verzekeringsproducten

NN heeft in het verleden rond de 690.000 van dergelijke beleggingsverzekeringen verkocht. De verzekeraar heeft al verschillende claims aan de broek gekregen vanwege de woekerpoliszaak. Afgelopen dinsdag kondigde stichting Woekerpolisproces aan per polis een claim neer te leggen van 6.000 euro.

Opsteker

De Vereniging Woekerpolis.nl, die de belangen behartigt van kopers van de betreffende polissen, spreekt van een "enorme opsteker".

Volgens de vereniging heeft de procedure bij het hof betrekking op ongeveer 595.000 polissen die door Nationale-Nederlanden zijn verkocht. De belangenbehartiger schat het bijbehorende schadebedrag op 3,5 miljard euro.

Alles

In een reactie zegt NN er alles aan te doen om de gedupeerde klanten bij te staan. "Wij hebben altijd voldaan aan de geldende regels over informatievoorziening", zegt een woordvoerder. "Echter zijn de standaarden en producten nu wel aangepast aan nieuwe regels."

Nationale-Nederlanden wordt later dit jaar door ING onder de naam NN naar de beurs gebracht. De uitspraak van de adviseur van het hof heeft volgens het bedrijf geen consequenties voor dit proces.

Dit moet u weten over de beursgang van NN