Het kabinetsplan om bonussen bij banken in Nederland flink aan banden te leggen stuit op bezwaren van de Raad van State.

Dat schrijft De Telegraaf donderdag op basis van vertrouwelijke stukken.

Voornaamste bezwaar zou zijn dat met het plan er zeer zware regels worden opgetuigd, terwijl het niet duidelijk is of daarmee het probleem wordt opgelost.

De sector heeft bovendien zelf al maatregelen genomen en de gevolgen van de nog niet zo oude huidige bonusregels zijn nog niet bekend, redeneert het hoogste adviesorgaan van de regering.

Veel verder

Met het bonusplan gaat Nederland bovendien veel verder dan de rest van Europa. Volgens Europese richtlijnen mag een bepaalde groep bankmedewerkers maximaal 100 procent van het vaste salaris bedragen.

Het kabinet wilde maximaal 20 procent toestaan, voor alle medewerkers. Dat laatste zou al zijn aangepast naar 'beleidsbepalers'.

Onmogelijk

De Nederlandse regels zouden het dochterondernemingen van internationale instellingen bovendien onmogelijk maken om aan de regels te voldoen. Die moeten namelijk ook voldoen aan de regels in het thuisland.

De raad heeft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem gevraagd het wetsvoorstel aan te passen. Die is daar volgens de krant mee bezig. Een voorstel zou binnenkort al naar de ministerraad worden gestuurd.

Het voornemen tot een bonussenplan werd in november vorig jaar naar de Tweede Kamer gestuurd. Dijsselbloem zei destijds bewust verder te gaan dan de Europese regels. "Perverse beloningsprikkels worden wereldwijd gezien als een van de oorzaken van de financiële crisis", schreef de minister toen.