De Europese Commissie denkt meer geld nodig te hebben voor 2015. 

Het dagelijks bestuur van de Europese Unie wil de begroting voor volgend jaar met 1,4 procent verhogen ten opzichte van dit jaar.

Woensdag presenteerde Europees Commissaris voor begroting Janusz Lewandowski een voorlopige begroting voor 2015.

De EU-lidstaten en het Europees Parlement hebben ook zeggenschap over dit voorstel over de begroting.

Brussel wil volgend jaar 142,1 miljard euro aan betalingen. Volgens de Europese Commissie wordt de verhoging van het budget "zo goed als volledig uitgevlakt" door de verwachte inflatie.

Lager

Dit jaar was de begroting flink lager (6 procent) dan die van een jaar ervoor. Dat is gebruikelijk aan het begin van een nieuwe periode. De EU werkt met meerjarenbegrotingen van zeven jaar.

In de eerste jaren wordt minder uitgegeven, aan het einde van de termijn komen de 'bonnetjes' van goedgekeurde projecten nog binnen.

Nu blijkt dat over de vorige periode nog facturen openstaan. Daarom heeft Brussel meer geld nodig voor 2015.

Erfenis

''De erfenis van het verleden aanpakken en tegelijkertijd Europa helpen om te herstellen van de crisis, en dat met minder middelen", aldus Lewandowski.

De EU-begroting komt neer op circa 1 procent van het bruto binnenlands product van de hele EU. Het geld gaat grotendeels naar landbouwsubsidies en investeringen in achtergebleven regio's in de lidstaten.

Circa 6 procent gaat naar 'Brusselse activiteiten' zoals de ambtenaren van de EU-instellingen. Brussel stelt opnieuw voor het personeel met 1 procent in te krimpen.