De wereldeconomie groeit dit jaar minder sterk dan gedacht, vanwege de tragere groei in grote landen als de Verenigde Staten, Brazilië, China, India en Rusland. 

Dat maakt de Wereldbank woensdag bekend in zijn nieuwste economische ramingen.

De wereldeconomie zal nu in 2014 naar verwachting een groei laten zien van 2,8 procent, terwijl in januari nog werd gerekend op een vooruitgang van 3,2 procent.

De groeiverwachting voor 2015 bleef ongewijzigd. De Wereldbank voorziet nog steeds een toename van 3,4 procent.

VS

De Amerikaanse economie, 's werelds grootste, zal volgens de Wereldbank dit jaar met 2,1 procent groeien. Eerder werd een groei van 2,8 procent voorspeld.

De Chinese economie, de tweede van de wereld, neemt dit jaar met 7,6 procent in omvang toe. Eerder werd een toename van 7,7 procent verwacht. De prognose voor de Japanse economie, de op twee na grootste van de wereld, ging van 1,4 naar 1,3 procent groei.

Brazilië

De Braziliaanse groeiprognose ging van 2,4 naar 1,5 procent en de groeiverwachting voor de Indiase economie zakte van 6,2 naar 5,5 procent.

De Russische economie zal dit jaar met slechts 0,5 procent groeien, terwijl werd daarvoor gerekend op 2,2 procent groei.

Eurozone 

De verwachting voor de economische groei van de eurozone bleef onveranderd. De Wereldbank voorziet een groei van 1,1 procent in 2014. 

Volgens de Wereldbank maakte de wereldeconomie een moeilijk begin van het jaar door, vanwege het slechte weer in de VS, onrust op de financiële markten en de crisis rond Oekraïne. Ondanks de zwakke start zal de groei in de loop van dit jaar verder aantrekken, denkt de organisatie.