De prijzen van producten en diensten in Griekenland zijn vorige maand in het snelste tempo in zes maanden tijd gedaald.

De deflatie kwam in mei uit op twee procent, zo maakte het Griekse bureau voor de statistiek dinsdag bekend. In maart en april werden producten nog 1,3 procent goedkoper.

Alleen in november vorig jaar was de deflatie in Griekenland sterker. Toen betaalden consumenten gemiddeld 2,9 procent minder in de supermarkt of bij het tankstation dan een jaar eerder. De prijzen van Griekse producten en diensten dalen al sinds januari vorig jaar.

IMF

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voorziet nog steeds grote risico's voor het economisch herstel van Griekenland. Hoewel het land zijn kortetermijndoelstellingen haalt, betwijfelt het fonds of het euroland alle hervormingen op tijd door gaat voeren. Dat stelt het IMF dinsdag.

Het IMF verwacht dat de Griekse economie dit jaar met een half procent groeit. De kans dat de groei hoger uitvalt, is daarbij groter dan de kans op een tegenvallende groei.

Groei

In de jaren daarna is de kans op lagere groei juist groter. Volgens het IMF komt dat doordat Griekenland achterblijft met hervorming van onder meer de arbeidsmarkt.

Griekenland haalde de begrotingsdoelstelling vorig jaar ruimschoots, maar voor 2015 en 2016 is het land nog niet op koers om de doelstellingen van het IMF te halen. Daarnaast zou de stresstest voor Griekse banken niet streng genoeg zijn geweest.

Banken

In het slechtste scenario hebben Griekse banken nog 9,4 miljard euro nodig, bleek uit de test, maar volgens het IMF is zelfs dat nog te optimistisch.

Volgens het IMF moet Griekenland ervoor waken dat de hervormingen niet tot stilstand komen nu de economie weer groeit. De economie van het euroland kromp zes jaar lang. Griekenland kreeg ruim honderdzeventig miljard euro aan noodsteun toegezegd van Europese landen en het IMF.