In China neemt de vraag naar gas in de komende jaren met 90 procent toe. Maar wereldwijd is de stijging van het gasverbruik veel beperkter. 

Dat blijkt uit een nieuwe raming van het Internationaal Energie Agentschap (IEA), die dinsdag voorspelde dat de vraag naar de energiebron tot 2019 met jaarlijks 2,2 procent zal toenemen. Eerder verwachtte de IEA een jaarlijkse toename van de vraag met 2,4 procent.

Volgens de IEA breekt de komende tijd ook in China de ''Gouden Eeuw'' van gas aan. De overheid probeert daar de luchtvervuiling aan te pakken, onder meer door het verbruik van kolen te verminderen.

Mede door de toename van de Chinese vraag stijgt het aandeel van opkomende landen in het wereldwijde gasverbruik tot 57 procent in 2019, van 50 procent in 2007.

Maar in zowel de opkomende landen als de ontwikkelde economieën ondervindt gas, onder meer door de relatief hoge prijzen en afzwakkende economische groei, nog steeds veel concurrentie van kolen en de opkomst van schone energiebronnen, zoals zonne-energie.

Met name in Europa zal het gebruik van alternatieve energiebronnen- onder meer door overheidssteun, de komende jaren sterk toenemen, aldus IEA.