De Japanse economie is in het eerste kwartaal sterker gegroeid dan voorzien. Dat bleek maandag uit een tweede raming van de Japanse overheid.

De economie groeide met 6,7 procent op jaarbasis, terwijl in een eerste raming nog sprake was van een expansie met 5,9 procent.

Economen rekenden in doorsnee op een neerwaartse bijstelling van de groei tot 5,6 procent. Vooral de bedrijfsinvesteringen namen meer toe dan oorspronkelijk was berekend. De consumentenbestedingen waren iets sterker dan eerder gemeld.

Ten opzichte van het vorige kwartaal groeide de op twee na grootste economie van de wereld overigens met 1,6 procent.

Forse krimp

Economen denken dat de Japanse economie in het tweede kwartaal een forse krimp zal laten zien, onder druk van de btw-verhoging die in april werd doorgevoerd.

Japanse consumenten voerden hun aankopen op in aanloop naar de hogere btw en de verwachting is dat nu de hand op de knip zal worden gehouden. Dat zal de economische ontwikkeling tijdelijk schaden, economen voorzien voor het derde kwartaal weer herstel.

Verder lijken Japanse consumenten zich niet echt druk te maken over de hogere btw. Het Japanse consumentenvertrouwen ging in mei voor het eerst in 6 maanden omhoog.