AMSTERDAM - De aandelenkoersen op de effectenbeurs in Amsterdam kenden donderdagochtend weinig grote uitschieters. Het rustige sentiment leidde tot weinig beweging bij de AEX-index. De graadmeter van de 25 belangrijkste fondsen schommelde in het eerste handelsuur rond het slot van woensdag, om even na tien uur 0,1 procent hoger uit te komen op 529,15 punten.


Bekijk video

Aan de bovenzijde pakte effectenhuis Van der Moolen de meeste winst (1,6 procent). Koninklijke Olie kreeg er 1 procent bij, Ahold ,6 procent.

ING maakte voorbeurs bekend de Nederlandse activiteiten onder te brengen in vier divisies. De stroomlijning leverde een 0,1 procent hogere koers op.

Akzo Nobel

Opmerkelijk was het koersverlies van Akzo Nobel, 0,4 procent op ,16 euro. De Arnhemse multinational profiteerde niet van het optimisme in de sector als gevolg van meevallende cijfers van farmaciereus Novartis.

Amsterdam werd op de voet gevolgd door de beurs van Londen, waar de index 0,15 procent hoger was. Beter deed Parijs het met een winst van 0,6 procent. Frankfurt was koploper met een winst van 0,7 procent.

Belangstelling voor techno

De technologiesector stond volop in de belangstelling. Woensdag na het sluiten van de beurs in New York liet het Amerikaanse IBM weten dat het later dit jaar beter zal gaan. Apple liet zich nabeurs wat voorzichtiger uit.

De beleggers kregen al vroeg een reeks van kwartaalcijfers te verwerken. De Duitse softwareonderneming SAP maakte resultaten bekend die aan de onderkant van de verwachtingen lagen. Zorgelijk vonden de beleggers de sterke daling van de licentie-inkomsten. Het aandeel SAP daalde met 2,4 procent. Het wachten is op Nokia.

De euro deed donderdagmorgen 0,8905 dollar en was daarmee hoger dan de 0,8885 dollar van woensdag bij het slot van de handel. Tegenover het pond sterling was de koers bijna onveranderd op ,6150.