DEN HAAG - Meer dan de helft van de Nederlandse bedrijven is in handen van een familie. Er zijn 194.100 familiebedrijven, op een totaal van 348.800 bedrijven. De familiebedrijven zijn goed voor ongeveer de helft van het Bruto Nationaal Product (BNP). Tussen de miljoen en 2,5 miljoen mensen werken bij een bedrijf dat door een familie wordt gerund.

Dat heeft accountants- en adviesorganisatie BDO donderdag bekendgemaakt bij de presentatie van het onderzoek 'Cijfers en Feiten in het familiebedrijf'. Het onderzoek is samen met Universiteit Nyenrode uitgevoerd.

Familiebedrijven groeien niet zo hard als andere ondernemingen, maar daar staat tegenover dat ze in tijden van recessie stabieler zijn. De komende jaren zullen veel familiebedrijven worden overgedragen. Naar verwachting zullen tot 2010 zo'n honderdduizend van deze bedrijven van eigenaar wisselen.

Richtlijnen

Volgens de richtlijnen van het BDO en Nyenrode voldoet een familiebedrijf aan minstens twee van de drie eisen. De eerste eis is dat meer dan de helft van het eigendom in handen is van de familie, ten tweede ligt de bedrijfsstrategie of opvolgingsbeslissing in de hand van één familie. Ten slotte moet een meerderheid, of tenminste twee leden, van de ondernemingsleiding afkomstig zijn uit één familie.