Albert Heijn gaat er bij de werkgevers in de transport en logistiek op aandringen om snel met een oplossing te komen voor hun nieuwe cao.

Het supermarktconcern zegt best bereid te zijn om met transporteurs te praten over het doorberekenen van een hogere kostprijs, maar dan moet er wel eerst een cao worden afgesloten.

Vrijdag werd landelijk door enkele tientallen vrachtwagenchauffeurs gestaakt. De actie was onderdeel van de campagne van de vakbonden om de werkgevers in de transportbranche te dwingen met een loonsverhoging over de brug te komen.

Een woordvoerder van Albert Heijn stelt dat de supermarkt ''veel hecht aan goede arbeidsverhoudingen''. Maar de grootgrutter uit Zaandam is als opdrachtgever geen deelnemer in de cao-onderhandelingen in de transport.

De zegsman wil niet zeggen hoeveel Albert Heijn eventueel meer zou willen betalen aan de transporteurs, wanneer zij door loonsverhogingen van hun personeel tegen hogere kosten aanlopen.

Loonstijging

Aan de staking van vrijdag deden werknemers mee van transportbedrijven die in opdracht rijden voor de supermarktketens Albert Heijn en Vomar en van pakjesbezorger UPS in de regio Amsterdam. Deze bedrijven lieten weten dat hun bedrijfsvoering geen last had van de acties.

De onderhandelingen over een nieuwe cao liepen eerder dit jaar stuk. De vakbonden streven een 1-jarige cao na, die voorziet in een loonsverhoging van 3 procent. De werkgevers zien geen ruimte voor een loonstijging.

De afgelopen tijd zijn vaker soortgelijke acties gevoerd. Onder de cao voor de sector transport en logistiek vallen zo'n 140.000 werknemers.