Het kabinet moet de btw op arbeid verlagen in een poging de toenemende werkloosheid te bestrijden. 

Daartoe roept ondernemersvereniging Zelfstandigen Bouw vrijdag op in een brief aan minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA). In de bouwsector heeft de tijdelijke btw-verlaging namelijk tot meer werk geleid, aldus de vereniging.

De ondernemersorganisatie, tot twee jaar geleden lid van vakcentrale FNV, reageert daarmee op een uitspraak die Asscher eerder deze week in de Tweede Kamer deed.

De bewindsman riep toen vakcentrales op met plannen te komen om de werkloosheid terug te dringen. Zelfstandigen Bouw gaat nu op dat verzoek in.

De vereniging stelt voor dat Asscher niet alleen de btw in de bouw, maar in alle sectoren van de economie verlaagt. In de bouw heeft de tijdelijke btw-verlaging naar zes procent namelijk tot meer vraag naar werk geleid, aldus verenigingsvoorzitter Charles Verhoef.

Werkgelegenheid

"Vanuit die ervaring durven wij te stellen dat een structurele verlaging van de btw op arbeid leidt tot substantiële verhoging van werkgelegenheid", schrijft hij.

"Btw op arbeid komt bijna altijd boven op de loon- en inkomstenbelasting die op het inkomen van werkenden wordt geheven", vindt Verhoef. "Deze vorm van dubbele belasting op arbeid past naar onze mening niet langer in een maatschappij die werk wilt stimuleren."

De btw op bouw werd op 1 maart 2013 voor een jaar tijdelijk verlaagd van het hoge tarief naar zes procent. Zo hoopte toenmalig staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) de bouwsector een impuls te geven. In maart van dit jaar werd de maatregel verlengd tot januari 2015.