Joanne Kellermann vertrekt als directielid van De Nederlandsche Bank. Zij stelt zich om ''persoonlijke redenen'' niet beschikbaar voor een nieuwe zittingstermijn van 7 jaar, zo liet DNB vrijdag weten.

''Nu de financiële crisis wat geluwd is en de sector in rustiger vaarwater terecht is gekomen, is dit voor mij een natuurlijk moment om een nieuwe uitdaging aan te gaan'', aldus Kellermann.

Haar huidige mandaat loopt nog door tot 1 november. Het is nog niet duidelijk of haar plaats wel zal worden opgevuld. 

De 53-jarige Kellermann is nog tot 1 november verantwoordelijk voor het toezicht op pensioenfondsen en verzekeraars. Zij was sinds 2007 directielid van DNB. 

Dank

Voorzitter van de raad van commissarissen van DNB Alexander Rinnooy Kan laat weten Kellermann 'veel dank verschuldigd te zijn'.

"DNB heeft in een van de roerigste periodes uit haar geschiedenis volop geprofiteerd van haar grote expertise en betrokkenheid. Afgelopen jaren was zij één van de drijvende krachten achter de veranderslag in het toezicht op de financiële sector." 

De directie en de raad van commissarissen van DNB beraden zich erover hoe de directie er na het vertrek van Kellermann uit gaat zien. Daarbij wordt de komst van het Europees toezicht meegewogen, schrijft DNB. Onder dat toezicht neemt de Europese Centrale Bank een aantal taken over van de Nederlandse centrale bank.

Het huidige bestuur bestaat naast Kellermann uit president Klaas Knot, Jan Sijbrand, Frank Elderson en Job Swank.