
ECB gaat banken onder voorwaarden extra lenen
Het leningenprogramma krijgt in eerste instantie een grootte van vierhonderd miljard euro, het zogeheten Targeted Longer-Term Refinancing Operations (TLTRO)-programma.
Dat heeft president van de ECB Mario Draghi donderdag gezegd tijdens de toelichting op de verlaging van de rentes.
Banken mogen de leningen alleen verstrekken aan niet-financiële bedrijven. Leningen aan verzekeraars en andere banken zijn dus uitgesloten. Ook hypotheekleningen aan consumenten mogen niet met het extra geld worden gefinancierd.
Banken die wel geld lenen, maar niet aan bedrijven uitgeven, moeten het geld sneller terugbetalen dan andere banken.
Maatregelen
De ECB nam in totaal vijf maatregelen om de leningverstrekking aan de reële economie op gang te krijgen. Naast de zogenoemde targeted longer-term refinancing operations en de renteverlaging, worden voorbereidingen getroffen om bankleningen aan bedrijven op te gaan kopen.
Ook belooft de centrale bank langer door te gaan met eerder gestarte leningenprogramma's en daarvoor een vaste rente te vragen.
Als vijfde en laatste besloot het bestuur om voorlopig te stoppen met het 'steriliseren' van de liquiditeitsmaatregelen. Als de ECB geld naar de economie sluist, moeten banken normaal gesproken extra kapitaal bij de centrale bank stallen. Dat moet voorkomen dat de geldhoeveelheid te snel groeit en de inflatie stijgt.
Omdat de acties van de ECB er juist op zijn gericht de te lage inflatie weer net onder de twee procent te krijgen, stopt de centrale bank daarmee.
Sparen
Draghi reageerde fel op kritiek dat juist de spaarders worden benadeeld, zelfs beroofd, door de lage en zelfs negatieve renteniveaus. De ECB neemt zorgen van spaarders zeer serieus, zei hij.
De bankdirecteur wees erop dat de ECB met de stappen groei en herstel wil realiseren. ''Dan zullen de rentestanden ook stijgen'', aldus Draghi. ''Het is verkeerd om te zeggen dat we spaarders willen onteigenen. Het zijn de banken die de rentes doorgeven, niet de ECB.''
Vrijbrief
Draghi benadrukte dat de steunmaatregelen geen vrijbrief zijn voor overheden om gas terug te nemen met hervormingen.
De ECB is ''niet helemaal tevreden'' over de hervormingen die in talloze eurolanden worden doorgevoerd. De mate van voortgang is ongelijk en de processen zijn volgens Draghi ''verre van afgerond''.