De verwachtingen rond de mogelijke maatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB) om de economie te stimuleren en de lage inflatie aan te pakken, zijn te "hooggespannen" en er ligt "te veel druk" op de centrale bank om de problemen op te lossen. 

Dat heeft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem donderdag gezegd op een evenement in Londen.

''De verwachtingen zijn heel hoog en ik denk niet dat het een gezonde ontwikkeling is om zoveel van centrale bankiers te verwachten. Sommige maatregelen die ze nemen zullen helpen, maar de verwachtingen mogen niet te hoog worden'', aldus Dijsselbloem. De ECB maakte donderdag bekend de rente te verlagen naar 0,15 procent.

Hij denkt dat er te veel druk op de ECB ligt om problemen op te lossen die structureel van aard zijn. ''ECB-president Mario Draghi doet fantastisch werk, maar dit kan niet de verantwoordelijkheid wegnemen dat wij, de politici en ministers van Financiën van Europa, zelf onze economieën weer op weg moeten helpen.''

Dijsselbloem zei dat politici op nationaal en Europees niveau moeten doen wat ze horen te doen: de juiste maatregelen nemen en hervormingen doorvoeren die nodig zijn. ''Ik word altijd een beetje nerveus wanneer politici naar centrale bankiers kijken en denken: jij kan mijn problemen oplossen'', aldus de minister.