De Nederlandse detailhandel heeft in het eerste kwartaal 0,2 procent omzet moeten inleveren in vergelijking met die periode vorig jaar. 

Er werd evenveel verkocht als een kwartaal eerder, maar de prijzen daalden licht. Ondanks de krimp zijn er tekenen van licht herstel, de omzetdaling van 0,2 procent is de kleinste in twee jaar. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag gemeld.

Vooral de de non-foodsector herstelde, vooral bij elektronica- en doe-het-zelfzaken. Er werd 0,8 procent meer verkocht. Doordat de prijzen bijna een half procent daalden, nam de omzet met 0,4 procent toe. Een toename was al drie jaar niet meer voorgekomen. Dat de totale detailhandelomzet toch daalde, was te wijten aan de winkels die voedings- en genotsmiddelen verkopen.

Supermarkten boekten een half procent minder omzet, deels omdat Pasen dit jaar een kwartaal later viel. Een kwartaal eerder was de omzet juist nog met dat percentage gestegen. Speciaalzaken in voeding leden een omzetverlies van een half procent.