De topinkomens in de ouderenzorg zijn in 2013 flink gestegen. 

De vijftig bestuurders in die tak die het meest verdienen, kregen samen ruim 19 procent meer dan de vijftig grootverdieners in 2012. Dat meldt Abvakabo FNV donderdag.

De vakbond maakte voor het vierde jaar op rij de Actiz 50, een lijst met grootverdieners in de ouderenzorg. Bovenaan staat Chris Marsman van de Kwadrantgroep in Drachten.

Vergoeding

Hij kreeg in 2013 ruim een half miljoen euro. Het grootste deel daarvan (350.000 euro) was een ontslagvergoeding, stelt Abvakabo FNV.

Ruim dertig bestuurders in de lijst verdienen volgens de vakbond meer dan premier Mark Rutte. Abvakabo noemt dit ongepast en onaanvaardbaar in een periode van bezuinigingen.

Sinds 1 januari 2013 geldt de Wet normering topinkomens, waardoor bestuurders maximaal 130 procent van een ministerssalaris kunnen verdienen. Bestuurders die al in functie waren en meer dan die norm verdienen, kunnen hun salaris maximaal vier jaar houden, daarna wordt het in stappen afgebouwd.

Ranglijst

Ook nummer 2 op de lijst, Wim Schimmel van Inovum, kreeg afgelopen jaar onder meer een riante ontslagvergoeding van dik twee ton bovenop zijn jaarsalaris van 151.383 euro waardoor hij bijna vier ton ontving in 2013.

Op nummer 4 staat Marco Meerdink voorzitter van de Raad van Bestuur van Espria en het daaraan gelieerde Woonzorg Nederland. Hij kreeg vorig jaar geen ontslagvergoeding, zijn totale bezoldiging bedroeg in 2013 322.789 euro.

Verhoging

Zijn collegabestuurder A. Zuure staat bovenaan de lijst met grootste salarisverhogingen: bijna 10 procent mocht hij er vorig jaar bijschrijven. De vakbond bekeek ook waar de meeste ontslagen dreigen, door onder meer de bezuinigingen in de zorg.

Ook hier staat Espria bovenaan: Abvakabo vreest dat daar 2500 banen verloren gaan.

Abvakabo heeft de gegevens verzameld op basis van de jaarverslagen over 2013 die zorginstellingen zelf hebben aangeleverd.