
'Toezichthouder werd slapend rijk bij Meavita'
De vakbond verwijt de toenmalige voorzitter van de raad van toezicht van Meavita dat hij heeft nagelaten in te grijpen bij de zorginstelling terwijl er op bestuurlijk niveau veel misging. Het zorgbedrijf ging in 2009 failliet. Volgens Abvakabo FNV was er sprake van wanbeleid.
De advocaat van de bond becijferde dat Hermans indertijd 30.000 euro per jaar ontving voor zijn functie als toezichthouder "voor nog geen maandje werk per jaar''. Dat bedrag is alleen "bij uitstekend functioneren misschien nog verdedigbaar'', zei de advocaat.
De uitspraak over Hermans, momenteel fractievoorzitter van de VVD in de Eerste Kamer, leidde woensdag tot protest van diens advocaat, die zich beklaagde over het taalgebruik. Bovendien kloppen volgens de raadsman de cijfers die Abvakabo noemde niet en kreeg Hermans maximaal 15.000 euro. De VVD-coryfee was woensdag wegens persoonlijke omstandigheden zelf niet aanwezig bij de zaak.
Bestuur
De advocaat van de vakbond had woensdag ook geen goed woord over voor het bestuur van het zorgconcern. Volgens hem had dat geen grip op de financiën, heerste er chaos en werden belangrijke beslissingen niet vastgelegd.
Abvakabo FNV spande deze zaak aan omdat de bond het bestuur en de toezichthouders van Meavita aansprakelijk wil stellen voor de ondergang van het bedrijf. De Ondernemingskamer moet bepalen of er bij de zorginstelling inderdaad sprake was van wanbeleid.
Beeldvorming
Hermans' advocaat, die ook andere oud-toezichthouders en de oud-bestuurders van Meavita bijstond, verweet de vakbond negatieve beeldvorming te creëren rond zijn cliënten. Ook zijn feiten die Abvakabo in deze zaak aandraagt onjuist, aldus de raadsman.
De advocaat verwierp de beschuldiging van wanbeleid maar erkende dat er zaken fout zijn gegaan bij Meavita. Volgens hem betreuren het toenmalige bestuur en de toenmalige commissarissen de uitkomst. "Deze zaak kent geen winnaars'', aldus de raadsman.