Litouwen is klaar om op 1 januari de euro in te voeren. Dat stelt de Europese Commissie in een woensdag gepubliceerd voorstel.

De Litouwers voldoen aan alle eisen om te mogen toetreden tot de muntunie, aldus de commissie, die het plan nu voorlegt aan het Europarlement en de Europese regeringsleiders. 

Zowel het begrotingstekort als de schuld van Litouwen ligt ver onder de Europese bovengrens, zo oordeelt de Commissie die verantwoordelijk is voor de dagelijkse leiding van de Europese Unie . 

Zo bedroeg het begrotingstekort van Litouwen 2,1 procent in 2013 en ook dit jaar zal het onder de Europese norm van 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) uitkomen. De staatsschuld kwam eind 2013 uit op 39,4 procent van het bbp, ook ruimschoots onder de Europese grens van 60 procent.

Parlement

Als het Europees Parlement en de Europese Raad akkoord gaan, wordt Litouwen het negentiende euroland. Buurland Letland voerde de gemeenschappelijke munt begin dit jaar in. De derde Baltische staat, Estland, voerde de euro al in 2009 in.

Tijdens de EU-top van regeringsleiders en staatshoofden, verenigd in de Europese Raad, wordt hier eind juni erover gesproken, in juli moet dan definitief het akkoord worden gegeven.

De Litouwse presient Dalia Grybauskaite zei op bezoek in Polen blij te zijn met het oordeel van de commissie. "We zullen in de club van de sterksten zitten en we zullen zelf mee kunnen beslissen. Momenteel staan we nog aan de andere kant van de deur." 

Dijsselbloem

Ook de Europese Centrale Bank (ECB) concludeert dat Litouwen aan alle voorwaarden voldoet. Maar de ECB is wel kritisch over de inflatie in het land op middellange termijn, zo blijkt uit een woensdag gepubliceerd rapport.

Eurogroepvoorzitter en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem laat in een reactie weten dat het ''goed is te zien dat de Europese Commissie en de ECB positief zijn over Litouwen''.

Landen

Er zijn nog acht andere Europese landen die toewerken om de euro in te voeren. Van die acht (Bulgarije, Tsjechië, Kroatië, Hongarije, Polen, Roemenië en Zweden) heeft alleen Roemenië een datum (1 januari 2019) genoemd om de euro mogelijk te kunnen invoeren.

Denemarken en het Verenigd Koninkrijk hebben afgedwongen vast te houden aan de eigen munt.