Werknemers stoppen met staken na het aflopen van de werkonderbreking bij de sigarettenfabriek van Philip Morris. 

Dat betekent dat vanaf woensdag het werk in Bergen op Zoom wordt hervat. Dat zegt een woordvoerder van CNV Vakmensen.

De vakbonden hopen dat de directie de onderbreking gebruikt om met betere voorstellen te komen voor een sociaal plan voor de 1.230 werknemers die straks op straat komen te staan. Philip Morris wil de fabriek in de Brabantse gemeente uiterlijk per 1 oktober sluiten.

Het concern laat weten zich te beraden op een reactie. ''Nu er vanaf woensdag niet meer gestaakt wordt, kan er weer naar inhoudelijke opties gekeken worden'', aldus een verklaring.

Bergen verzetten

Veel ruimte voor eventuele aanpassingen, ziet het concern niet. ''Het zal moeilijk worden om nog bergen te verzetten'', aldus een woordvoerder in een toelichting. Het eerder voorgestelde en door de vakbonden afgewezen sociaal plan, kan zich volgens Philip Morris meten met de beste die ooit in Nederland zijn afgesloten.

De werknemers begonnen vorige week woensdag met staken, nadat de directie niet was ingegaan op een ultimatum van de vakbonden. Volgens de vakbonden is de productie door de staking nagenoeg stil komen te liggen.

Volgens de woordvoerder van het bedrijf doen niet alle werknemers aan de staking mee, maar ligt niettemin een belangrijk deel van de productie stil.

Overzicht: stakingen in 2014'Actiebereidheid onder werknemers stijgt'