Het kabinet is niet van plan de hypotheekrenteaftrek verder te beperken, zoals de Europese Commissie maandag heeft bepleit.

Het herstel van de woningmarkt gaat voor. Dat heeft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) dinsdag gezegd in een interview met RTL Z. 

"De woningmarkt moet zich nu eerst herstellen", zei Dijsselbloem. Hij wees erop dat Nederland al heel veel hervormingen doorvoert. "Nederland heeft de volste hervormingsagenda van alle Europese landen. De Europese Commissie erkent ook dat we heel ver gaan." 

Frankrijk

In hetzelfde gesprek zegt Dijsselbloem ook dat de Franse begroting voor volgend jaar nog ''steviger en concreter'' moet zijn. Dat zegt de eurogroepvoorzitter naar aanleiding van de aanbevelingen van de Europese Commissie van maandag voor alle EU-landen.

Volgens Dijsselbloem is het nog te vroeg om over boetes of sancties voor Frankrijk te spreken. Maar het is wat hem betreft wel duidelijk dat er een tandje bij moet.

De Commissie stelde maandag dat Frankrijk meer moet doen om zijn begrotingstekort naar beneden te brengen en de economie concurrerender moet maken. Vorig jaar kreeg Parijs nog 2 jaar uitstel om het tekort te lijf te gaan.

Griekenland

Dijsselbloem was positief over Griekenland, het euroland dat het afgelopen jaren het diepst in de misère zat. Volgens Dijsselbloem is er bij de Grieken sprake van echte groei en doet het toerisme het goed. Na de zomer bekijken de eurolanden of Griekenland nog aanvullende hulp nodig heeft.

In Portugal speelt volgens de eurogroepvoorzitter dat de grondwet zeer gedetailleerd is en bezuinigingsmaatregelen daar telkens aan getoetst moeten worden. Dat maakt het hervormen en bezuinigen lastig voor de Portugese regering.

Brussel hamert op pensioenen en huizenmarkt | 'Afbouw renteaftrek voert druk huurmarkt op'