De gemeente Rheden is verbaasd en teleurgesteld over de mogelijke sluiting van de gasturbinefabriek van General Electric (GE) in die plaats. 

''Bij ons was niets bekend over het verplaatsen van activiteiten naar het buitenland'', zei wethouder Ronald Haverkamp van Economische Zaken dinsdag in een reactie.

Het bedrijf maakte onlangs bekend de activiteiten van de fabriek te willen verplaatsen naar Italië. Uiterlijk 28 mei 2015 zou de vestiging in het Gelderse Rheden de deuren sluiten.

Daarmee verliezen 142 van de 198 personeelsleden hun baan. Het is de bedoeling de overige werknemers te herplaatsen binnen GE. 

Overcapaciteit

De fabriek in Rheden kampt al sinds 2012 met overcapaciteit wegens een teruggelopen werkaanbod, zegt directeur Paul de Boer in een toelichting op de plannen. Bovendien zijn de productiekosten in Italië "significant lager".
 
De ondernemingsraad moet nog advies uitbrengen over het voorgenomen besluit. Dan volgen gesprekken met de vakbonden over een sociaal plan.
 
''Het is altijd een hard gelag als een grote werkgever onze gemeente verlaat'', zegt wethouder Haverkamp. ''Iedere arbeidsplaats is er een. Voor het dorp Rheden, ik denk onder anderen aan de winkeliers, zou dit een groot verlies zijn.''