Rusland en China gaan samen een nieuwe kredietbeoordelaar optuigen. In eerste instantie zal dat kredietbureau gezamenlijke investeringsprojecten van de twee landen tegen het licht houden.

Dat laat het Russische ministerie van Financiën dinsdag weten. ''We willen graag dat kredietbeoordelingen apolitiek zijn'', aldus minister van Financiën Anton Siloeanov.

De toonaangevende ratingbureaus zijn stuk voor stuk Amerikaans en zouden volgens de Russische autoriteiten aan de leiband van Washington lopen. Moskou dringt al langer aan op de komst van een volwaardige concurrent in opkomende markten.

Zo zoeken de Russen politieke motieven achter de afwaardering van hun staatsleningen eind april door kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P). Aanleiding daarvoor was het slepende conflict met buurland Oekraïne en de annexatie van de Krim, die inmiddels tot economische sancties heeft geleid.

Verlaging

Ook branchegenoten Moody's en Fitch hebben gewaarschuwd dat de crisis rond Oekraïne kan leiden tot een verlaging van de kredietstatus van Rusland. Landen met lage rapportcijfers van kredietbeoordelaars moeten doorgaans meer rente betalen op hun staatsleningen.
 
Moskou dringt al langer aan op de komst van een volwaardig ratingbureau in opkomende markten om het Amerikaanse monopolie te doorbreken. China heeft met Dagong al een ratingbureau in huis dat internationaal enig aanzien geniet, maar de Russische firma's in deze branche zijn buiten de eigen landsgrenzen nauwelijks bekend.