SAN FRANCISCO - De houders van een meerderheid van de aandelen van het computerconcern Hewlett Packard stemmen in met de omstreden fusie met Compaq Computer. Dit blijkt uit een voorlopige telling van de stemmen, zo heeft HP woensdag bekendgemaakt.

Volgens HP hebben aandeelhouders met bijna 838 miljoen aandelen voor de fusie gestemd, aandeelhouders met ruim 792 miljoen aandelen stemden tegen.

Topvrouw Carly Fiorina van Hewlett Packard zei te verwachten dat de fusie begin mei is afgerond. "Wij blijven optimistisch over het tijdschema en over het begin van de nieuwe onderneming begin mei", liet zij weten.

Als het aan Walter Hewlett ligt, komt de samenvoeging van beide computerbedrijven nooit tot stand. In de voorlopige uitslag ziet hij geen reden zijn verzet op te geven. "Het gaat om voorlopige resultaten. De beide partijen zullen de kans hebben de telling te onderzoeken en er verzet tegen aan te tekenen voor de definitieve uitslag wordt vastgesteld", aldus de William Hewlett Stichting, waarvan Walter Hewlett voorzitter is.

Rechtszaak

Bovendien loopt in de staat Delaware nog een rechtszaak tegen de leiding van Hewlett Packard. Walter Hewlett beschuldigt de bedrijfsleiding ervan dat zij een grote aandeelhouder, de Deutsche Bank, onder druk heeft gezet om met de fusie in te stemmen. De stemming van de aandeelhouders zou daardoor ongeldig zijn geworden.

Hewletts belangrijkste bezwaar tegen de samenvoeging van beide bedrijven is dat de fusie ten koste zou gaan van de printeractiviteiten van Hewlett Packard, waarin volgens hem meer muziek zit dan in de pc-business.