De opslagterminal van Odfjell in Rotterdam verkeert op de rand van faillissement.

Dat hebben Odfjell zelf en de vakbonden gezegd in de rechtszaal, meldt RTLZ maandag. De nieuwszender baseert zich daarbij op een gerechtelijke uitspraak van vorige week woensdag.

Tientallen werknemers van het in opspraak geraakte bedrijf zijn naar de rechter gestapt, omdat zij het niet eens waren met het sociaal plan. Daarin is afgesproken om 112 van de 265 banen te schrappen.

De werknemers maakten onder meer bezwaar tegen het feit dat ouderen qua ontslagvergoeding slechter af waren dan bij een vorige ontslagronde. De rechter ging niet mee in hun betoog en stelde dat het sociaal plan van Odfjell en vakbonden FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen gewoon kan worden uitgevoerd.

Reorganisatie

Uit de uitspraak blijkt dat Odfjell en de vakbonden in de rechtszaal aanvoerden dat "Odfjell op de rand van een faillissement staat". De reorganisatie is volgens hen noodzakelijk om het personeelsbestand mee te laten krimpen met de sterk gedaalde omzet.

De vakbonden hadden met Odfjell onder meer afgesproken om 13,5 miljoen euro vrij te maken voor de ontslagen medewerkers. Ook is afgesproken om de medewerkers die wel blijven werken tot eind 2018 geen loonsverhoging te geven.

De terminals van Odfjell werden in 2012 stilgelegd, omdat niet werd voldaan aan de veiligheidseisen. Het opslagbedrijf draait nog steeds niet op volle toeren en maakt maandelijks vier miljoen euro verlies. In 2012 en 2013 werd een verlies van in totaal ruim 95 miljoen euro geleden.

Verlies Odfjell bijna verdubbeld