De Wereldbank moet er voor waken geen partij te kiezen in het conflict tussen Oekraïne en Rusland.

Dat zegt Frank Heemskerk, bewindvoerder bij de Wereldbank, maandag tegen BNR Nieuwsradio.

Volgens Heemskerk wordt er vanuit de G7, de zeven belangrijkste industrielanden, getrokken aan de neutraliteit.

"Er wordt wel over gesproken door een aantal landen om projecten in Rusland te vertragen. Ik denk dat dat buitengewoon onverstandig zou zijn. Dat vindt Oekraïne ook: je geeft de Russen mogelijkheden om ook weer vervelend te gaan doen binnen de Wereldbank of binnen het Internationaal Monetair Fonds naar pakketten in Oekraïne toe", zegt Heemskerk tegen de radiozender.

De bewindvoerder benadrukt dat wat de Wereldbank in Rusland doet, niet ten goede komt aan president Vladimir Poetin of het Russisch staatsgasbedrijf Gazprom. De projecten worden gedaan om kwetsbare mensen te helpen, aldus Heemskerk.

Steun

In maart kondigde de Wereldbank aan om Oekraïne extra te ondersteunen met een bedrag tot 3 miljard dollar (circa 2,2 miljard euro).

Dat geld komt bovenop programma's van de bank die al in Oekraïne lopen ter waarde van in totaal 3,7 miljard dollar.

Volgens de Wereldbank moet er in Oekraïne allereerst de economische stabiliteit worden hersteld en zal ook de banksector moeten worden versterkt. Daarnaast zijn er hervormingen nodig in de energiesector en moet het investeringsklimaat worden verbeterd. Tegelijkertijd zal het land flink moeten inzetten op de bestrijding van de corruptie.