Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) is drie dagen in Turkije om de handel met Nederland te bevorderen. Ook brengt ze een bezoek aan een vluchtelingenkamp aan de grens met Syrië.

Met de bewindsvrouw reizen circa dertig ondernemingen mee waaronder een groot aantal uit het midden- een kleinbedrijf. De handelsmissie doet drie steden aan: Istanbul, Ankara en Gaziantep.

Turkije behoort tot de twintig grootste economieën van de wereld.

Het land kende de afgelopen jaren een flinke groei. ''Dat biedt kansen voor Nederlandse bedrijven in een groot aantal sectoren. Het land heeft onder meer behoefte aan duurzamere productiemethoden die minder water en energie gebruiken. Nederlandse bedrijven hebben onder meer op dit vlak veel te bieden'', aldus Ploumen vorige week.

Ze spreekt onder anderen met minister Nihat Zeybeykci van Economische Zaken en vicepremier Ali Babacan.

Aan het eind van de trip bezoekt ze een vluchtelingenkamp met Syriërs nabij Gaziantep. De VN schat dat ongeveer 750.000 Syriërs hun toevlucht hebben gezocht in Turkije. Turkse functionarissen denken dat het er rond de miljoen zijn. Er zijn in totaal 22 opvangkampen, maar de meeste Syriërs verblijven elders.