Topmanagers van accountantsbedrijf PwC hebben gezamenlijk privé in vastgoedprojecten belegd. Het gaat om een investering van 4,5 miljoen euro.

Dat bevestigt PwC zaterdag aan NU.nl naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf. Twee leden van de raad van bestuur zijn hierbij betrokken.

Dat ontdekte het bedrijf door zelf navraag te doen. Maar PwC vindt "partnerships binnen parnerships onwenselijk". PwC zal het volgende week dwingen het vastgoed te verkopen.

Interne beleggingsclub zijn vanaf dat moment verboden. Het concern heeft geen problemen met partners die indivueel in vastgoed beleggen.

Elf Pwc-partners hebben samen voor 4,5 miljoen euro aan flatgebouwen en andere woningen in Den Haag gekocht. De groep kocht de huizen om ze op te knappen en daarna te verhuren.

Pensioenopbouw

De topmanagers zouden de opbrengst gebruiken om pensioen op te bouwen, omdat beleggen in aandelen voor hen "vrijwel onmogelijk" is. Beleggingen in aandelen botsen al gauw met belangen van klanten en daarom kiezen de partners voor langetermijnbeleggingen met weinig risico, legt de woordvoerder uit. 

De kwestie doet denken aan een zaak bij concurrent KPMG. Begin mei stapte bestuursvoorzitter Jurgen van Breukelen op, onder meer omdat hij de drijvende kracht achter een omstreden interne beleggingsclub was.

Toch zijn beide zaken volgens de woordvoerder van PwC niet met elkaar te vergelijken. Hij benadrukt dat het in dit geval niet gaat om speculatie, maar om passieve langetermijnbeleggingen.