Oekraïne heeft zich niet aan afspraken met Rusland gehouden over betalingen voor de levering van gas. 

Volgens Rusland was afgesproken dat Kiev voor vrijdag 2 miljard dollar (bijna 1,5 miljard euro) zou overmaken maar Moskou zegt niets te hebben ontvangen.

De Russische minister van Energie, Aleksandr Novak, zei dat vrijdag. Volgens hem is ook afgesproken dat Kiev voor 7 juni nog eens 500 miljoen dollar overmaakt. De betalingen zijn een voorwaarde voor kortingen en verdere onderhandelingen.

De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek verklaarde vrijdag dat Kiev wel degelijk een deel had betaald. Volgens hem was 786 miljoen dollar overgemaakt aan het Russische energieconcern Gazprom. Het bedrijf zou hebben gezegd verder te willen onderhandelen over een oplossing.

Europees commissaris Günther Oettinger (Energie) had vrijdag overleg met de ministers van Energie van Oekraïne en Rusland en zei na afloop dat er vorderingen waren gemaakt om een oplossing te vinden voor het gasconflict. Hij verwacht begin volgende week een overeenkomst.

Na de machtsovername in Kiev door een pro-Westerse regering schrapte Rusland de kortingen die Oekraïne kreeg op het gas. De rekening over de afgelopen maanden liep daardoor hoog op en Rusland dreigt de gaskraan dicht te draaien als die niet betaald wordt.

Dit moet u weten over de onrust in Oost-Oekraïne

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne