De Amerikaanse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar met 1 procent op jaarbasis gekrompen.

Dat blijkt uit een tweede schatting die het Amerikaanse ministerie van Handel donderdag naar buiten bracht. Volgens een eerste raming eind april zou nog sprake zijn geweest van een minieme groei van 0,1 procent.

De neerwaartse bijstelling komt niet helemaal onverwacht, maar is wel veel sterker dan economen hadden voorzien. Zij voorspelden in doorsnee een afname van het bruto binnenlands product (bbp) met 0,5 procent. 's Werelds grootste economie werd in het eerste kwartaal flink ontregeld door ongebruikelijk bar winterweer.

Het is de eerste economische krimp in de Verenigde Staten sinds het eerste kwartaal van 2011. Die werd vooral veroorzaakt doordat bedrijven voorzichtiger waren met het opbouwen van voorraden. Volgens econoom James Knightley van ING had dat ook te maken met logistieke problemen als gevolg van het winterweer.

Knightley verwacht dan ook dat een inhaalslag bij bedrijven in het lopende kwartaal voor betere cijfers zorgt. Ook de Federal Reserve, de koepel van centrale banken, liet na zijn beleidsvergadering in april weten tekenen van economische verbetering te zien na de trage en koude start van het jaar.