NEW YORK - Nadat dinsdag zowel de Dow-Jonesindex als de Nasdaq flink steeg, was het woensdag de dag van de winstnemingen.

Al aan het begin van de handel moest de Dow terrein prijsgeven. Bij het slot noteerde de toonaangevende index een stand van 10.220,78 punten. Dat is 80,5 punten minder (0,8 procent) dan het slot van dinsdag.

Schermenbeurs Nasdaq moest ook een stapje terug doen. Deze sloot op een stand van 1.810,86 punten, een daling van 0,3 procent ofwel punten.

Boeing

Vooral vliegtuigbouwer Boeing trok de index van de Amerikaanse hoofdfondsen omlaag nadat het bedrijf kwartaalcijfers presenteerde die beleggers tegenvielen. Boeing was daardoor de grootste daler en moest bijna 7 procent van de waarde prijsgeven.

JP Morgan

Grootste stijger in New York was het aandeel van de zakenbank JP Morgan. Het bedrijf maakte een forse daling van de winst in het eerste kwartaal bekend. Omdat analisten erger hadden verwacht vond het aandeel toch gretig aftrek. De koers steeg met 5,3 procent.

Aandelen van chipproducent Intel bleven de hele dag in trek. Intel publiceerde geruststellende resultaten over het eerste kwartaal, het aandeel sloot op een winst van 3,8 procent.

Greenspan

Aan de woorden van de Amerikaanse centralebankpresident Alan Greenspan had de belegger niet veel houvast. Uit zijn toespraak bleek dat de rente weliswaar niet wordt verhoogd, maar anderzijds temperde hij de verwachtingen over een krachtig economisch herstel.

De euro noteerde aan het einde van de handel in New York 0,8890 dollar. Eerder op de dag noteerde de Europese munt 0,8885 dollar.