De Europese Commissie wil met een hele lijst maatregelen de Europese afhankelijkheid van Russisch gas verminderen.

Dat staat in een conceptvoorstel voor een energiezekerheidsstrategie, dat de commissie aan de Europese regeringsleiders voorlegt.

In het document pleit de Commissie voor een diversifiëring van de energietoevoer, meer en betere gasleidingen, het creëren van een echte Europese energiemarkt en flinke energiebesparingen.

In 2009 nam Europa al verschillende maatregelen om minder afhankelijk te zijn van Russisch gas, nadat de toevoer vanuit Oekraïne enige tijd stokte. Zo werden bijvoorbeeld extra voorraden aangelegd.

Kwetsbaar

"Maar we blijven kwetsbaar. De spanningen in Oekraïne maakt dit weer eens duidelijk. We zijn voor meer dan de helft van onze energiebehoefte afhankelijk van andere landen. We moeten echt meer maatregelen nemen", aldus commissievoorzitter José Manuel Barroso.

"We moeten sterke relaties aanknopen met leveranciers, maar we moeten er tegelijk voor zorgen dat we niet gechanteerd kunnen worden", aldus de Duitse energiecommissaris Günther Oettinger in een toelichting.

Knelpunten

De Europese Commissie heeft een lijst van 33 knelpunten in de Europese energie-infrastructuur opgesteld die met voorrang moeten worden aangepakt.

Ook wil de commissie gascontracten sluiten met andere landen. Van al het gas dat Europa importeert kwam in 2013 39 procent uit Rusland en dat vindt de Europese Commissie te veel.

Om dat gas in Europa te krijgen wil de commissie haast maken met een pijpleiding die ten zuiden van Rusland loopt en gas vervoert van landen uit het Midden-Oosten en voormalige Sovjetstaten. Daarnaast moet er meer gewerkt worden met vloeibaar gemaakt gas (LNG).

Duurzame energie

Europa moet zelf ook meer energie produceren, met duurzame energie als wind en zon. Maar ook tegenover schaliegas staat de Europese Commissie niet afwijzend.

Europese lidstaten moeten hun energiebeleid beter op elkaar afstemmen en naar buiten toe "met één stem spreken".

Gebouwen moeten veel minder elektriciteit en gas gebruiken. "Omdat daar 40 procent van onze energieconsumptie vandaan komt, valt daar veel te halen", zo stelt de Commissie.

De Europese regeringsleiders bespreken de voorstellen van de Europese Commissie eind juni bij een bijeenkomst in Brussel.