Het vertrouwen bij consumenten en bedrijven in de economie van de eurolanden is in mei iets toegenomen. 

Dat blijkt uit cijfers die de Europese Commissie woensdag heeft gepubliceerd.

De index waarmee de commissie het economisch sentiment meet, steeg deze maand van 102 naar 102,7. Bij een stand boven de 100 punten is het vertrouwen hoger dan het langjarig gemiddelde.

Van de vijf grootste economieën in de eurozone, kende Nederland de sterkste toename van het vertrouwen (+1,3 punt). Ook in Duitsland, Italië en Spanje was sprake van een stijging, maar in Frankrijk nam het vertrouwen iets af.

Kleinere eurolanden als België (+1,5 punt) en Slowakije (+2,3 punt) lieten wel een grotere stijging zien dan Nederland.

Met name het consumentenvertrouwen in de eurozone klaarde flink op in mei (+1,5 punt). Ook ondernemers in de industrie, de bouw en de dienstensector zagen het zonniger in, terwijl in de detailhandel het sentiment onveranderd bleef.

Ingrijpen

De cijfers van vandaag zijn volgens Peter Vanden Houte van ING goed nieuws. Toch is er tegelijkertijd volgens hem geen ruimte voor zelfgenoegzaamheid omdat het deflatierisico nog altijd op de loer ligt.

Nieuwe opwaartse druk op de wisselkoers van de euro, zou volgens ING gemakkelijk kunnen zorgen voor deflatie in de eurozone. De bank stelt daarom dat de ECB weinig keus heeft dan te reageren op de verwachtingen en dus verdere actie moet ondernemen in juni.